Infoa rasvoista

Tuotekehitysjohtaja Henrik Uthin haastattelu

Rasvahapoista on liikkeellä paljon vääriä käsityksiä. Useasti oletetaan, että EPA- ja DHA-rasvahapot olisivat välttämättömimpiä rasvahappoja, mitä ihminen tarvitsee. Onko asia näin? Tähän kysymykseen vastaa Tuotekehitysjohtaja Henrik Uth Tanskalaisesta luonnolliseen kalaöljyyn erikoistuneesta Engredosta.

Mitä ovat välttämättömät Omega-rasvahapot?

- No, tämä välttämätön -sana viittaa ravitsemustieteessä siihen, että sellaiset aminohapot, vitamiinit ja rasvahapot, joita ihmisen elimistö ei pysty valmistamaan, on välttämättä saatava elimistön ulkopuolisesta lähteestä, siis ravinnosta.

 

Monityydyttymättömiin Omega-3-rasvahappoihin kuuluva alfalinoleenihappo eli ALA on tällainen välttämätön rasvahappo. Siitä elimistö pystyy muodostamaan muita rasvahappoja, muun muassa EPA- ja DHA-rasvahappoja. Siis yksinkertaisesti sanottuna, ALA on välttämätön rasvahappo, mutta EPA ja DHA eivät tieteellisesti tarkasteltuna ole, koska elimistö valmistaa niitä ALA:sta. Myös yksi Omega-6-rasvahapoista, linolihappo eli LA on ihmiselle välttämätön rasvahappo, jota elimistö ei tuota.

Mitä Omega-3-rasvahappo tarkoittaa - onko se sama kuin EPA tai DHA?

- Monet ovat epätietoisia siitä, mitä omega-3 rasvahapot oikein ovat. Joskus esimerkiksi mainoksissa annetaan ymmärtää, että EPA ja DHA ovat sama asia kuin omega-3-rasvahapot. Monet puhuvat jopa pelkistä Omegoista, tyyliin, ”aloin ottamaan Omegoita”, tarkoittaen juuri EPA-valmisteita.

 

Tosiasiassa Omega-3-rasvahappoja on iso liuta, esimerkiksi ETE, ETA, HTA, DPA, vain jonkun mainitakseni. Tämä ei tietenkään tarkoita sitä, etteivätkö EPA ja DHA olisi tärkeitä. EFSA, Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen suosittaa niitä kumpaakin saatavaksi vähintään 250 mg päivässä.

 

Luonnollisesta kalaöljyssä, jota ei ole muuteltu mihinkään suuntaan, on 15-20 % eri omega-3-rasvahappoja. Siitä saa helposti sekä suosituksen mukaisen annoksen EPA:a ja DHA:ta että kaikki muut Omega-3-rasvahapot.

Entä muut Omegat-rasvahapot?

- Laadukkaassa luonnollisessa kalaöljyssä pitää olla mukana myös muut Omegat, eli 6, -7, -9 ja -11-rasvahapot.

 

Esimerkiksi Omega-7-rasvahappo on mielenkiintoinen. Monet ajattelevat sitä löytyvän vain tyrniöljystä, ja saahan siitä sitä toki. Puhtaassa rasvaisessa makeanveden kalassa se on kuitenkin valmiiksi kalan elimistössä tapahtuneen synteesin läpikäyneenä. Tällöin se on ihmiselimistön käytettävissä ja hyödynnettävissä, nopeasti.

Miksi luonnollinen kalaöljy on mielestäsi niin tärkeää?

- Puhun kalaöljystä, koska kala oli menneinä aikoina, esimerkiksi kasvuseudullani Fyn-saarella, tärkein omega-3-rasvahappojen lähde. Tätä se on ehkä mahdollisesti vieläkin joillain maaseutupaikkakunnilla, mutta kaupungeissa kalan syöminen on vähentynyt merkittävästi. Harva perhe syö enää viikoittain kalaa. Toisin oli ennen. Sotien jälkeen Tanskassa syötiin kaupungeissakin paljon kalaa, ja se oli edullista perusruokaa. Ja näin se on ollut Suomessakin uskoakseni.

 

- Toisaalta, muiden rasvahappojen saanti oli siihen aikaan hyvin epätasapainoista. Kasviöljyä ei juuri tunnettu kuin margariineissa. Niistäkin kasvirasvahapot oli tuhottu valmistusprosessissa. Tämä rasvojen käyttötapa aiheutti vakavaa omega-6-rasvahappojen puutetta. Vuonna 1954 apteekit julkaisivat oppaan, jossa tähdennettiin kasviöljyjen tärkeyttä, sillä monenlaiset iho-ongelmat olivat alkaneet vaivata niin aikuisia kuin lapsiakin. Seuraavina vuosikymmeninä oppi meni perille ja kasviöljyjen käyttö yleistyi.

 

- Nyt on sitten edetty ojasta allikkoon, eli kasviöljyjen käyttö on riistäytynyt käsistä. Sitä laitetaan jossain muodossa miltei kaikkeen ruokakaupasta ostamaamme, joten saamme helposti liikaa Omega-6-rasvahappoja. Viimeaikoina on alettu tiedostamaan, että vaikka sekä Omega-3 että -6-rasvahappoja tarvitaan, niiden tulee olla oikeassa suhteessa toisiinsa. Tämä tasapaino on tärkeää siksi, että, hieman yksinkertaistetusti sanottuna, sekä Omega-3:n että 6:n rasvahapot muodostavat aineita, jotka hillitsevät ja ohjaavat tärkeitä immunologisia tulehdusreaktioita.

Mitä tämän epäsuhdan korjaamiseksi on tehtävissä?

- Kansainväliset ravitsemusasiantuntijat suosittelevat nykyään vähentämään liiallisen kasviöljyn käyttöä, erityisesti kuumennettuna. Paistamiseen sopivat hyvin voi, kookosöljy ja miksei ihrakin, jos sitä nyt jostain löytyy. Oliiviöljykin käy paistamiseen, koska se sisältää useista muista kasviöljyistä poiketen vähemmän herkkiä yksittäistyydyttymättömiä rasvahappoja.

 

Jos noudattaa asiantuntijoiden suosituksia, liiallinen Omega-6-rasvahapon saanti vähenee. Kannattaa kuitenkin muistaa, että omega-6-rasvahappoa on saatava määrällisesti paljon enemmän kuin omega-3-rasvahappoa. Euroopan elintarvike-turvallisuusviranomaisen EFSA:n päivittäissaantisuositus Omega-6:n suurimmalle yksittäiselle rasvahapolle, linolihapolle, eli LA:lle, on 10 000 mg, eli moninkertainen määrä EPA:n ja DHA:n verrattuna.

 

- Havaitsemme siis, että keho tarvitsee kaikkia rasvahappoja oikeissa suhteissa, ja että elimistön on saatava ne luonnollisissa muodoissaan ravinnosta, samoin kuin vitamiineja ja aminohappoja tai niiden esiasteitakin. Loput jää sitten elimistön tehtäväksi.

 

Asia kävi hyvin selväksi vuonna 2010 englantilaistutkimuksessa*, jossa selvitettiin kasvipohjaisten ALA-lähteiden muuntumista elimistössä EPA ja DHA-rasvahapoiksi. Ilmeni, että huolimatta tutkittavien merkittävästi pienemmästä EPA:n ja DHA:n saannista, niiden taso heidän verenkuvassaan oli suunnilleen sama kuin verrokkiryhmällä. Tutkijaryhmä teki johtopäätöksen: ”... kun ihmiset eivät saa runsaasti valmiita EPA- ja DHA-rasvahappoja ulkoisista lähteistä, elimistö vastaa tarpeeseen lisäämällä ALA:n muuntumista EPA- ja DHA-rasvahapoiksi”.

 

- Korkeiden EPA- ja DHA-tasojen metsästys ei ole oikea mittari arvioitaessa terveyteen myönteisesti vaikuttavien rasvahappojen tarvetta. Veren EPA- ja DHA-pitoisuus saattaa kyllä ensiksi laskea jonkin verran siirryttäessä vahvojen EPA-kapselien käytöstä luonnolliseen kalaöljyyn. Elimistö kuitenkin korjaa tilanteen kun se saa niitä tärkeitä rasvahappoja, jotka käsitellyistä valmisteista on poistettu. Silloin keho tuottaa tarvitsemansa rasvahapot luonnollisesti.

Mikä sitten olisi hyvä rasvahappolähde koko perheelle, lapset huomioiden?

- Ensiksi, on pidettävä mielessä, että sekä omega-3- että omega-6-rasvahapot ovat molemmat tärkeitä elimistöllemme ja molemmissa on yksi välttämätön rasvahappo, jota elimistömme ei tuota.

 

Toiseksi, on saatava myös Omega-7, -9, ja -11-rasvahappoja. Ne eivät yksittäisesti ole yhtä tärkeitä kuin Omega-3 ja -6, mutta ne auttavat vakauttamaan rasvahappojen vuorovaikutusta elimistössämme.

 

Kun kalaöljyssä on niiden koko kirjo, se osoittaa myös, että öljy on muuntamatonta. Siksi monet puhdasta ruokaa ja energisiä ravintoaineita suosivat henkilöt käyttävät päivittäin luonnollista kalaöljyä, samalla vähentäen liiallista kasviöljyjen käyttöä.

 

- Luontaistuotekaupoista saatava käsittelemätön Ecolomega®-kalaöljy on erinomainen ravintolisä, koska siinä on tallella puhtaan, makeanveden rasvaisen kalan kaikki rasvahapot muuttamattomana. Välttämätöntä ALA-rasvahappoa siinä on n. 2,7 %, kun muunnelluissa EPA- ja DHA-painotteisissa kalaöljyissä se on yleisesti vain alle 1 %. Tuore, raikas ja neutraali Ecolomega® on lastenkin makuun sopiva ravintolisä, ja lisäksi mainio myös salaattiöljynä tai jogurttiin sekoitettuna, vaikkapa marjojen kera.

 

Se on tämän vuosituhannen ravintoöljy!

Lähdemateriaalit: Oregon State Univercity, Linus Pauling Institute, Micronutrient Information Center: Julkaisu: Essential Fatty Acids.

Pohjoismaiset asiantuntijat: Henrik Uth, Engredo ApS, Vejle Denmark.

 

Tutkimuslainaukset: *University of East Anglia, England 2010: A.A. Welch, S. Shakya-Shrestha, M.A.H. Lentjes, N.J. Wareham, K-T. Khaw.

COPYRIGHT © 2012-2017

ABOA MEDICA.

ALL RIGHTS RESERVED.

Infoa rasvoista

Tuotekehitysjohtaja Henrik Uthin haastattelu

Rasvahapoista on liikkeellä paljon vääriä käsityksiä. Useasti oletetaan, että EPA- ja DHA-rasvahapot olisivat välttämättömimpiä rasvahappoja, mitä ihminen tarvitsee. Onko asia näin? Tähän kysymykseen vastaa Tuotekehitysjohtaja Henrik Uth Tanskalaisesta luonnolliseen kalaöljyyn erikoistuneesta Engredosta.

Mitä ovat välttämättömät Omega-rasvahapot?

- No, tämä välttämätön -sana viittaa ravitsemustieteessä siihen, että sellaiset aminohapot, vitamiinit ja rasvahapot, joita ihmisen elimistö ei pysty valmistamaan, on välttämättä saatava elimistön ulkopuolisesta lähteestä, siis ravinnosta.

 

Monityydyttymättömiin Omega-3-rasvahappoihin kuuluva alfalinoleenihappo eli ALA on tällainen välttämätön rasvahappo. Siitä elimistö pystyy muodostamaan muita rasvahappoja, muun muassa EPA- ja DHA-rasvahappoja. Siis yksinkertaisesti sanottuna, ALA on välttämätön rasvahappo, mutta EPA ja DHA eivät tieteellisesti tarkasteltuna ole, koska elimistö valmistaa niitä ALA:sta. Myös yksi Omega-6-rasvahapoista, linolihappo eli LA on ihmiselle välttämätön rasvahappo, jota elimistö ei tuota.

Entä muut Omegat-rasvahapot?

- Laadukkaassa luonnollisessa kalaöljyssä pitää olla mukana myös muut Omegat, eli 6, -7, -9 ja -11-rasvahapot.

 

Esimerkiksi Omega-7-rasvahappo on mielenkiintoinen. Monet ajattelevat sitä löytyvän vain tyrniöljystä, ja saahan siitä sitä toki. Puhtaassa rasvaisessa makeanveden kalassa se on kuitenkin valmiiksi kalan elimistössä tapahtuneen synteesin läpikäyneenä. Tällöin se on ihmiselimistön käytettävissä ja hyödynnettävissä, nopeasti.

Miksi luonnollinen kalaöljy on mielestäsi niin tärkeää?

- Puhun kalaöljystä, koska kala oli menneinä aikoina, esimerkiksi kasvuseudullani Fyn-saarella, tärkein omega-3-rasvahappojen lähde. Tätä se on ehkä mahdollisesti vieläkin joillain maaseutupaikkakunnilla, mutta kaupungeissa kalan syöminen on vähentynyt merkittävästi. Harva perhe syö enää viikoittain kalaa. Toisin oli ennen. Sotien jälkeen Tanskassa syötiin kaupungeissakin paljon kalaa, ja se oli edullista perusruokaa. Ja näin se on ollut Suomessakin uskoakseni.

 

- Toisaalta, muiden rasvahappojen saanti oli siihen aikaan hyvin epätasapainoista. Kasviöljyä ei juuri tunnettu kuin margariineissa. Niistäkin kasvirasvahapot oli tuhottu valmistusprosessissa. Tämä rasvojen käyttötapa aiheutti vakavaa omega-6-rasvahappojen puutetta. Vuonna 1954 apteekit julkaisivat oppaan, jossa tähdennettiin kasviöljyjen tärkeyttä, sillä monenlaiset iho-ongelmat olivat alkaneet vaivata niin aikuisia kuin lapsiakin. Seuraavina vuosikymmeninä oppi meni perille ja kasviöljyjen käyttö yleistyi.

 

- Nyt on sitten edetty ojasta allikkoon, eli kasviöljyjen käyttö on riistäytynyt käsistä. Sitä laitetaan jossain muodossa miltei kaikkeen ruokakaupasta ostamaamme, joten saamme helposti liikaa Omega-6-rasvahappoja. Viimeaikoina on alettu tiedostamaan, että vaikka sekä Omega-3 että -6-rasvahappoja tarvitaan, niiden tulee olla oikeassa suhteessa toisiinsa. Tämä tasapaino on tärkeää siksi, että, hieman yksinkertaistetusti sanottuna, sekä Omega-3:n että 6:n rasvahapot muodostavat aineita, jotka hillitsevät ja ohjaavat tärkeitä immunologisia tulehdusreaktioita.

Mitä tämän epäsuhdan korjaamiseksi on tehtävissä?

- Kansainväliset ravitsemusasiantuntijat suosittelevat nykyään vähentämään liiallisen kasviöljyn käyttöä, erityisesti kuumennettuna. Paistamiseen sopivat hyvin voi, kookosöljy ja miksei ihrakin, jos sitä nyt jostain löytyy. Oliiviöljykin käy paistamiseen, koska se sisältää useista muista kasviöljyistä poiketen vähemmän herkkiä yksittäistyydyttymättömiä rasvahappoja.

 

Jos noudattaa asiantuntijoiden suosituksia, liiallinen Omega-6-rasvahapon saanti vähenee. Kannattaa kuitenkin muistaa, että omega-6-rasvahappoa on saatava määrällisesti paljon enemmän kuin omega-3-rasvahappoa. Euroopan elintarvike-turvallisuusviranomaisen EFSA:n päivittäissaantisuositus Omega-6:n suurimmalle yksittäiselle rasvahapolle, linolihapolle, eli LA:lle, on 10 000 mg, eli moninkertainen määrä EPA:n ja DHA:n verrattuna.

 

- Havaitsemme siis, että keho tarvitsee kaikkia rasvahappoja oikeissa suhteissa, ja että elimistön on saatava ne luonnollisissa muodoissaan ravinnosta, samoin kuin vitamiineja ja aminohappoja tai niiden esiasteitakin. Loput jää sitten elimistön tehtäväksi.

 

Asia kävi hyvin selväksi vuonna 2010 englantilaistutkimuksessa*, jossa selvitettiin kasvipohjaisten ALA-lähteiden muuntumista elimistössä EPA ja DHA-rasvahapoiksi. Ilmeni, että huolimatta tutkittavien merkittävästi pienemmästä EPA:n ja DHA:n saannista, niiden taso heidän verenkuvassaan oli suunnilleen sama kuin verrokkiryhmällä. Tutkijaryhmä teki johtopäätöksen: ”... kun ihmiset eivät saa runsaasti valmiita EPA- ja DHA-rasvahappoja ulkoisista lähteistä, elimistö vastaa tarpeeseen lisäämällä ALA:n muuntumista EPA- ja DHA-rasvahapoiksi”.

 

- Korkeiden EPA- ja DHA-tasojen metsästys ei ole oikea mittari arvioitaessa terveyteen myönteisesti vaikuttavien rasvahappojen tarvetta. Veren EPA- ja DHA-pitoisuus saattaa kyllä ensiksi laskea jonkin verran siirryttäessä vahvojen EPA-kapselien käytöstä luonnolliseen kalaöljyyn. Elimistö kuitenkin korjaa tilanteen kun se saa niitä tärkeitä rasvahappoja, jotka käsitellyistä valmisteista on poistettu. Silloin keho tuottaa tarvitsemansa rasvahapot luonnollisesti.

Mikä sitten olisi hyvä rasvahappolähde koko perheelle, lapset huomioiden?

- Ensiksi, on pidettävä mielessä, että sekä omega-3- että omega-6-rasvahapot ovat molemmat tärkeitä elimistöllemme ja molemmissa on yksi välttämätön rasvahappo, jota elimistömme ei tuota.

 

Toiseksi, on saatava myös Omega-7, -9, ja -11-rasvahappoja. Ne eivät yksittäisesti ole yhtä tärkeitä kuin Omega-3 ja -6, mutta ne auttavat vakauttamaan rasvahappojen vuorovaikutusta elimistössämme.

 

Kun kalaöljyssä on niiden koko kirjo, se osoittaa myös, että öljy on muuntamatonta. Siksi monet puhdasta ruokaa ja energisiä ravintoaineita suosivat henkilöt käyttävät päivittäin luonnollista kalaöljyä, samalla vähentäen liiallista kasviöljyjen käyttöä.

 

- Luontaistuotekaupoista saatava käsittelemätön Ecolomega®-kalaöljy on erinomainen ravintolisä, koska siinä on tallella puhtaan, makeanveden rasvaisen kalan kaikki rasvahapot muuttamattomana. Välttämätöntä ALA-rasvahappoa siinä on n. 2,7 %, kun muunnelluissa EPA- ja DHA-painotteisissa kalaöljyissä se on yleisesti vain alle 1 %. Tuore, raikas ja neutraali Ecolomega® on lastenkin makuun sopiva ravintolisä, ja lisäksi mainio myös salaattiöljynä tai jogurttiin sekoitettuna, vaikkapa marjojen kera.

 

Se on tämän vuosituhannen ravintoöljy!

Lähdemateriaalit: Oregon State Univercity, Linus Pauling Institute, Micronutrient Information Center: Julkaisu: Essential Fatty Acids.

Pohjoismaiset asiantuntijat: Henrik Uth, Engredo ApS, Vejle Denmark.

 

Tutkimuslainaukset: *University of East Anglia, England 2010: A.A. Welch, S. Shakya-Shrestha, M.A.H. Lentjes, N.J. Wareham, K-T. Khaw.